MCQs ON ANIMAL KINGDOM & CLASSIFICATION

Animal Kingdom and Classification:

Dear Friends, here I will provide 14 important MCQs on Animal Kingdom & Classification. It is an important topic for all the aspirant who are preparing for competitive job and want to score more marks on biology: Animal Kingdom and Classification. It will help in the exam of UPSC, PSC , BANK, Railway, WBP etc.

  • Important MCQs on Animal Kingdom & Classification

1. Most Fossils are found in 

a) Granite                b) Sedimentary rocks

c) Black Soil                 d) Lava Flow

2. Which one of the following is a reptile ?

a) Salamander                 b) Turtle 
c) Newt                           d) Shark
    Imp:
  • Shark- Fish with cartilaginous backbone (Chondrichthyes).
  • Newt- Only salamander found in India.
  • Salamander – intermediate between reptile and amphibia (Salamander is an amphibian).

3. Which one of the following is a protozoa?

a) Pea mosaic                 b)  Entamoeba hystolytica
c) Yeast                           d) Variola
      Imp:

  • Peamosaic-Virus.
  • Yeast- Fungi ( used to produce alcohol and used in Bakery industry. Source of vitamin B complex ) .
  • Variola- Poxvirus.
4. According to Darwin the unit of Natural Selection is –
 

a) Individual                 b) Family    

c) Gene                         d)Species

     Imp:

  • Darwin’s Book – Origin of Species by means of natural selection 

5. Which one of the following animal posses least number of body segments?

a) Flat Worm                 b) Earth Worm

c) Prawn                        d) Cockroach

6.Which one is not a protozoa ?

a) Hydra                        b) Euglena 

c) Amoeba                     d) Paramoecium

   Imp:

  • Hydra- Tnedaria or Coelenterata  
  • Euglena- Only photosynthetic animal
  • Amoeba – Unicellular

7. Which one of the following is a polymorphic species?

a) Garden Lizard               b) Spider

c) Gorilla                             d) Ant

8. The animal group that is not found in marine water –

a) Mammals                        b) Amphibia

c) Reptiles                            d) Aves

      Imp:

  • Marine birds (aves) albatros, seagul

9. The number of cervical vertebrae in mammal is –

a) Seven                             b) Seventeen 

c) Seventy Seven                d) Eleven    

      Imp:

  • Thorasic – 12 pairs 
  • Lumber – 5  pairs 
  • Sacral – 1 ( 5 fused in 1)
  • Coccygeal – 1 ( 4 fused in 1)

10. Limbless  Amphibia belongs to the order –

a) Urodela                         b) Anura

c) Gymnophiona              d)None of the above

      Imp:

  • Example of Gymnophiona – Ichthyofish

11. Birds differ from bat in the absence of –

a) Warm Blood                 b) Four chambered heart 

c) Trachea                        d) Diaphragm

     Imp: 

  • Diaphragm is a muscle that seperates thoracic cavity from abdominal cavity .

12. Grub is the larva of – 

a) Insects                         b) Crustacea

c) Beetle                           d) Sponges 

13. Which one of the following animal phylum is latest by discovery ?

a) Pogonophora                 b)Kinorhyncha

c) Loricifera                        d) Ctenophora

14. A mammal that lays eggs –

a) Talpa                             b) Echidna    

c) Pteropus                       d)Lemur

 

 

 

         

 Answer Sheet :

1. b) ,2. b), 3. b) , 4. d), 5. d), 6.a) , 7. d), 8. b), 9. a), 10. c) , 11. d) , 12. c) , 13. c) , 14. b)

 Click Here To Pdf

plant 2Bcell 2Bstructure 1             

Leave a Reply

Your email address will not be published.