Categories: Biology

MCQs ON ANIMAL KINGDOM & CLASSIFICATION

Animal Kingdom and Classification:

Dear Friends, here I will provide 14 important MCQs on Animal Kingdom & Classification. It is an important topic for all the aspirant who are preparing for competitive job and want to score more marks on biology: Animal Kingdom and Classification. It will help in the exam of UPSC, PSC , BANK, Railway, WBP etc.
biology 1

  • Important MCQs on Animal Kingdom & Classification

1. Most Fossils are found in 

a) Granite                b) Sedimentary rocks

c) Black Soil                 d) Lava Flow

2. Which one of the following is a reptile ?

a) Salamander                 b) Turtle 
c) Newt                           d) Shark
    Imp:
  • Shark- Fish with cartilaginous backbone (Chondrichthyes).
  • Newt- Only salamander found in India.
  • Salamander – intermediate between reptile and amphibia (Salamander is an amphibian).

3. Which one of the following is a protozoa?

a) Pea mosaic                 b)  Entamoeba hystolytica
c) Yeast                           d) Variola
    Imp:
  • Peamosaic-Virus.
  • Yeast- Fungi ( used to produce alcohol and used in Bakery industry. Source of vitamin B complex ) .
  • Variola- Poxvirus.
4. According to Darwin the unit of Natural Selection is –

a) Individual                 b) Family    

c) Gene                         d)Species

     Imp:

  • Darwin’s Book – Origin of Species by means of natural selection

5. Which one of the following animal posses least number of body segments?

a) Flat Worm                 b) Earth Worm

c) Prawn                        d) Cockroach

6.Which one is not a protozoa ?

a) Hydra                        b) Euglena 

c) Amoeba                     d) Paramoecium

   Imp:

  • Hydra- Tnedaria or Coelenterata
  • Euglena- Only photosynthetic animal
  • Amoeba – Unicellular

7. Which one of the following is a polymorphic species?

a) Garden Lizard               b) Spider

c) Gorilla                             d) Ant

8. The animal group that is not found in marine water –

a) Mammals                        b) Amphibia

c) Reptiles                            d) Aves

      Imp:

  • Marine birds (aves) albatros, seagul

9. The number of cervical vertebrae in mammal is –

a) Seven                             b) Seventeen 

c) Seventy Seven                d) Eleven    

      Imp:

  • Thorasic – 12 pairs
  • Lumber – 5  pairs
  • Sacral – 1 ( 5 fused in 1)
  • Coccygeal – 1 ( 4 fused in 1)

10. Limbless  Amphibia belongs to the order –

a) Urodela                         b) Anura

c) Gymnophiona              d)None of the above

      Imp:

  • Example of Gymnophiona – Ichthyofish

11. Birds differ from bat in the absence of –

a) Warm Blood                 b) Four chambered heart 

c) Trachea                        d) Diaphragm

     Imp: 

  • Diaphragm is a muscle that seperates thoracic cavity from abdominal cavity .

12. Grub is the larva of – 

a) Insects                         b) Crustacea

c) Beetle                           d) Sponges 

13. Which one of the following animal phylum is latest by discovery ?

a) Pogonophora                 b)Kinorhyncha

c) Loricifera                        d) Ctenophora

14. A mammal that lays eggs –

a) Talpa                             b) Echidna    

c) Pteropus                       d)Lemur

 

 

 

         

Answer Sheet :

1. b) ,2. b), 3. b) , 4. d), 5. d), 6.a) , 7. d), 8. b), 9. a), 10. c) , 11. d) , 12. c) , 13. c) , 14. b)

 Click Here To Pdf

           
Blogger Bishnu

Recent Posts

Railway RRC Group D Answer Key 2022 PDF Download

Railway Board has published the official Railway RRC Group D Answer Key 2022 PDF Download Notice in their regional RRB…

October 14, 2022

WB Primary TET Notification 2022| পশ্চিমবঙ্গ প্রাথমিক শিক্ষক নিয়োগের বিজ্ঞপ্তি জারি হল

বন্ধুরা, কেমন আছো সবাই? বন্ধুরা। আজ তোমাদের " WB Primary TET Notification 2022" প্রকাশিত হল প্রাথমিক শিক্ষা পর্ষদের অফিসিয়াল ওয়েবসাইটে।…

October 1, 2022

RRB Group D Cut Off 2022: Expected and Previous Year Cutoff

Hi, Friends how are you ? Today, I am going to share the RRB Group D Cut Off 2022: Expected…

September 3, 2022

Ancient History of India in Bengali Pdf |আধুনিক ভারতের ইতিহাস

হ্যালো বন্ধুরা আজকের আলোচ্য টপিক Ancient history of India in Bengali Pdf ।অর্থাৎ আজকে আমি Ancient History বা প্রাচীন ভারতের…

August 27, 2022

RRB Group D 2022 পরীক্ষা

RRB Group D Exam Date :- RRB Group D 2022 পরীক্ষার তারিখ রেলওয়ে বোর্ড Group D ফেজ 1 পরীক্ষার তারিখ…

August 8, 2022

বাংলা গ্রামার।শব্দ ও বাক্য। উদ্দেশ্য ও বিধেয়।

বাংলা গ্রামার শব্দ ও বাক্য । এখানে আজ আমি বাংলা ব্যাকরণ এর শব্দ ও বাক্য অধ্যায়টি আলোচনা করলাম। শব্দ ও…

August 7, 2022